Amerikaanse boer ontvangt bevriende Sovjetleider

De Amerikaanse herenboer Roswell Garst ontvangt op 23 september 1959 Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov op zijn landerijen in Iowa. De twee vrienden spreken tijdens het bezoek over moderne landbouwtechnieken en wereldvrede.

Chroesjtsjov en Garst tonen maiskolven aan de toegestroomde pers

Na een jarenlange machtsstrijd binnen de eigen partij volgt Chroesjtsjov in 1958 Stalin op als leider van de Sovjet Unie. Chroesjtsjov neemt openlijk afstand van de misdaden van zijn voorganger en voert een opener diplomatie met buitenlandse mogendheden. Chroesjtsjov hoopt in het buitenland oplossingen te vinden voor de enorme voedseltekorten waar de Sovjet Unie mee kampt. De landbouwhervormingen van Lenin en Stalin zijn geflopt en de agrarische sector is hopeloos verouderd.

De zoektocht naar moderne landbouwtechnieken brengt de Sovjetleider in contact met Roswell Garst, een Amerikaanse herenboer die naam heeft gemaakt als landbouwvernieuwer. Als hoofd van een Amerikaanse delegatie bezoekt Garst de Sovjet Unie om zijn kennis met de Russen te delen. Garst is ervan overtuigd dat het oplossen van honger een belangrijke stap is naar wereldvrede. Hij blijkt het goed te kunnen vinden met Chroesjtsjov, ze houden ook na het bezoek contact.

De familie Garst, met Roswell in het midden, ontvangt Chroesjtsjov (vierde van rechts)

In september 1959 brengt Chroesjtsjov als teken van goede wil een bezoek aan de Verenigde Staten. Het bezoek is een primeur, nooit eerder bezocht een Russisch staatshoofd het land. Garst stuurt hem een uitnodiging om zijn boerderijen te bezoeken. Tot ieders verbazing gaat Chroesjtsjov op het voorstel in en onder grote belangstelling van de pers bezoekt hij op 23 september de landerijen van Roswell, gelegen in Iowa.

Garst gooit landbouwafval naar de in zijn ogen te opdringerige journalisten

Op het bezoek wordt in de VS zeer wisselend gereageerd. Criticasters beschuldigingen Garst ervan te handelen met de vijand, anderen maken de herenboer zelfs uit voor communist. Maar Roswell Garst wordt ook geprezen om zijn open houding, sommige commentatoren en historici zien de vriendschap tussen de Amerikaanse boer en de Sovjetleider zelfs als de eerste stap in het dooiproces van de Koude Oorlog.