Blockchain overschaduwt bitcoin

De bitcoin staat sinds vorig jaar weer in het centrum van de belangstelling. Dankzij de blockchain, het ondersteunde transactiesysteem dat handel in bitcoins mogelijk maakt. Honderden bedrijven op Wall Street zien toekomst in de technologie. Op de internationale Bitcoin/Blockchain conferentie, die op dit moment in New York gehouden wordt, is de boodschap duidelijk. Alles draait nu om de blockchain.

De bitcoin was begin deze week weer even trending topic op Twitter. Het elektronische betaalmiddel werd in 2009 geïntroduceerd door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem dat deze week werd opgeëist door computergeleerde Wright. Die claim werd direct weer in twijfel getrokken. In New York is niemand met de uitvinder van de bitcoin bezig. Want de blockchain, daar zit de toekomst.

Topje van de ijsberg

Jerry Cuomo, vice-president bij het Amerikaanse Blockchain Technologies, legt de verhouding tussen bitcoin en de blockchain als volgt uit: ‘Stel dat de blockchain voor 100% aan kansen biedt, dan maakt de bitcoin als valuta daar slechts 1% van uit.’ Daarmee stipt Cuomo direct het belangrijkste verschil aan tussen de bitcoin en de blockchain. De eerste is de valuta, de elektronische munt, en slechts het topje van de ijsberg. Blockchain is het systeem dat achter de munt schuilgaat. Hoe werkt dat nu precies?

De bitcoin is een voorbeeld van cryptovaluta, een alternatieve betaalwijze waarbij de valuta wordt versleuteld door een computer. De kracht van de bitcoin ligt in haar flexibiliteit. In het versleutelproces kan de gebruiker zelf de waarde bepalen van de eenheden waaruit een bitcoin bestaat. Een enkele bitcoin bevat honderd miljoen van dit soort eenheden, die ieder individueel te programmeren zijn. Zij kunnen dus euro’s of dollars vertegenwoordigen, maar een ook staan voor een huis of een auto.

Bij transacties met virtuele valuta is controle nodig om fraude voorkomen. Daar zorgt de blockchain voor. De blockchain maakt het mogelijk om met de bitcoin te handelen en de echtheid van een transactie te controleren. Bij non-virtuele valuta houdt iedere persoon of bedrijf een eigen boekhouding bij met inkomsten en uitgaven. Deze boekhoudingen zijn lang niet altijd openbaar. Bij transacties is er daarom een derde partij nodig, die de echtheid van een transactie controleert. Meestal zijn dit overheden, banken of notarissen. Partijen waarvan men vertrouwt dat zij eerlijk hun werk uitvoeren.

De bitcoin maakt gebruik van de blockchain. Dit is een netwerk van computers, die gezamenlijk een open boekhouding bijhouden. Transacties tussen twee partijen worden, door middel van complexe computerberekeningen, eerst gecontroleerd door alle andere partijen in het netwerk. Alle transacties worden bijgehouden in een groot digitaal logboek, dat voor iedereen binnen het netwerk toegankelijk is. Het bevat alle data van iedere eigenaar, inclusief het saldo waarover hij/zij beschikt. Pogingen tot fraude kunnen zo eenvoudig worden getraceerd. Vertrouwen in een derde partij is zo overbodig geworden, want iedereen controleert iedereen. Zelfs de beheerder van het netwerk ontkomt daar niet aan. Dat is het revolutionaire van de blockchain.

Toekomst

Het is dus de zekerheid van het systeem dat de blockchain zo interessant maakt. In april kwamen directeuren van alle grootmachten van Wall Street samen bij het Amerikaanse bedrijf Nasdaq, om gezamenlijk de toepassingen van de blockchain te verkennen. De interesse is dus groot, ook in New York wijst men enthousiast op de mogelijkheden. De blockchain zou in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om hypotheken en verzekeringen af te sluiten. Ook kunnen ingewikkelde financiële pakketten, zoals de niet-transparante hypotheekbundels die ten grondslag lagen aan de crisis in 2008, met behulp van de blockchain weer worden gecontroleerd bij transacties.

Aan de andere kant bevindt de technologie zich nog in de beginfase. Om blockchain breder inzetbaar te maken, moeten er belangrijke technische veranderingen worden doorgevoerd. Juist omdat de blockchain van iedereen moet zijn, bestaat er geen formeel bestuur. De ontwikkelaars die veranderingen kunnen doorvoeren liggen al maanden met elkaar in de clinch over de te varen koers. Toch worden de negatieve geluiden overstemt door positieve klanken. Dat was enkele jaren geleden nog precies andersom. De blockchain is de hype voorbij.